Pivár – gurmán

Na najnižšom stupni je vývarovňa či závodná jedáleň. Kde treba dať za čo najnižšiu cenu na tanier čo najväčšiu porciu. Čistý biznis. Buď sa naješ u nás, alebo budeš hladný. A tak zamestnanec musí čo to prekusnúť.  K tomu by som prirovnal tých najväčších hráčov na pivnom trhu. Za čo najmenej peňazí, čo najväčší objem. Ideálne pivo na zapitie borovičky.

O stupeň vyššie stojí reštaurácia s kuchárom, ktorý svojmu remeslu rozumie a má ho rád. Ekonomika musí fungovať aj tu, ale sú hranice, ktoré dobrý kuchár nikdy neprekročí. Má svoju stavovskú česť. V týchto reštauráciách sa dobre najete za primeranú cenu. V mojom prirovnaní sú ako malé priemyselné pivovary, ktoré sa nedali kúpiť gigantami a idú svojou cestou. Varia poctivé pivo starými technológiami, na zariadeniach, ktoré majú neraz viac ako 100 rokov. Nešetria na surovinách, preto nemajú na televízne spoty. Sú to pivovary, kde svoju robotu dobre odviedol sládok a nie reklamná agentúra.

Na najvyššom stupni verejného stravovania sú reštaurácie, do ktorých sa nechodí „ natlačiť “. Kuchár- umelec, ktorý miluje svoju prácu, dokáže na tanieri vytvoriť gurmánsky zážitok. Sú to reštaurácie, do ktorých sa ľudia radi vracajú, preto že tam nasýtia nie len svoje brucho, ale aj zmysly. To všetko za ceny, ktoré sú neporovnateľné zo závodnou jedálňou. Ale aj služba, ktorú hosť dostane. Toto sú remeselné pivovary. Pivo varené s láskou, neoklamané, neuponáhľané. Varené podľa receptu, ktorý je často krát doladený podľa chutí zákazníkov. Toto pivo sa nepije na kvantá, takéto pivo sa vychutnáva po malých dúškoch. Pivár – gurmán sa nikdy nestrieska desiatimi pivami pod obraz boží. Pivár – gurmán pije pivo z pohára na stopke, objavuje, degustuje, cestuje pivným svetom z jedného konca na druhý hoci za jeden jediný večer. Nie každý večer, ale o to viac sa na ten večer teší.

A čo Vy? V ktorej kategórii ste sa našli? Kam sa chcete zaradiť?
Príďte ochutnať pravé a poctivé pivo do pivotéky, napríklad do tej v Dúbravke.
Martin.

www.MorePiva.Sk

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 + eighteen =