Stupne či percentá

stupne-ci-percentaStupne ° či percentá % ? Ako je to po pravde ?

Mnoho zákazníkov sa ma pýta prečo niektorí výrobcovia udávajú silu piva v ° a niektorí v %.
Vpredu na fľaši je uvedené 12° alebo 12% a vzadu napr. 4,8%. Prečo taký chaos?
Je to historický vývoj označovania pív a jeho sily.
A za všetko môžu daňováci! Už neskoršom stredoveku platenie dane za sud nezodpovedalo dobe. Vyberači daní chceli za silnejšie pivo vyššiu daň. Ale ako pivo rozlišovať? Bolo vymyslených mnoho spôsobov. Pre nás zaujímavý pochádza z konca 19 storočia. A sú to stupne Plato.

Áno sú to presne tie stupne ktoré prežili až do dnes. Čo to znamená? Že pri 12°pive v 100kg mladiny – uvareného piva pred kvasením sa nachádza 12kg extraktu pevných látok. To je to, čo sa vyvarí zo sladu a chmeľu. Oficiálna skratka EPM znamená extrakt pôvodnej mladiny. Ale v podstate je to percentuálne vyjadrenie obsahu. Tak sa začalo neskôr pivo oficiálne označovať.

Niektoré pivovary uvádzajú starý údaj v stupňoch, preto že sú zákazníci na to zvyknutí a iný výrobcovia používajú novšie označenie v %. Nám pivárom tento údaj hovorí ako je to pivo „husté“. 10°je vodnatejšia 12° je plnšia, zväčša. Toto všetko však nemá nič spoločné s obsahom alkoholu. Skutočný obsah alkoholu je vyznačený na fľaši v % alc. Tento jediný údaj z hľadiska legislatívy je výrobca povinný uvádzať. A aký je vzorec na prepočet? Žiadny neexistuje. % epm je síce dôležitým,ale nie jediným faktorom ktoré ovplyvňujú obsah alkoholu. Na obsah alkoholu v pive vplývajú aj použité kvasnice alebo doba ležania piva.
Koľko času majú kvasnice na premenu cukrov na alkohol. Potrebujeme my pivári vedieť koľko má naše obľúbené pivo % alc.? Nie, nám je to vlastne jedno. Kto potrebuje presne vedieť? No jasné, zase oni. Aby sa dala vypočítať spotrebná daň z piva. Tak teraz už viete že 12°a 12% epm je to isté, ale % alc. označujú skutočný obsah alkoholu.

Nazdravie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

one × 3 =